Serious gaming op IKC Magenta

26 november 2018 – In de Week van de Mediawijsheid waren leerlingen van IKC Magenta regelmatig lekker aan het gamen in de klas. Leuk natuurlijk, maar vooral leerzaam. Het spel dat ze speelden heet MediaMasters en is niet gemaakt voor de ontspanning, maar bedoeld om hen mediawijzer te maken. Het thema van de Week van de Mediawijsheid 2018 luidde ‘Heb jij het onder de duim?’

Het thema is gekozen omdat veel kinderen een smartphone hebben. Dankzij de hoge toegankelijkheid van apps zijn het doen van aankopen, het verlenen van toestemming, het verstrekken van privégegevens en het klikken op een toegestuurde link letterlijk met een tik van de duim geregeld. De game MediaMasters sluit daarop aan en is een serious game voor leerlingen in groep 7 en 8. Ze maakt hen aan de hand van verschillende onderwerpen wijzer op het gebied van WhatsApp, privacy en nepnieuws. Het spel kan het hele jaar gespeeld worden, maar tijdens de Week van de Mediawijsheid vindt er een landelijke wedstrijd plaats.

Ruben (11) uit groep 8a koos voor het onderwerp fake news. Hij kreeg allerlei filmpjes te zien en moest proberen daarin het nepnieuws te herkennen. Krispijn (12) uit groep 8a vertelt: “Je komt steeds meer te weten over de dingen waar je mee te maken hebt als je een telefoon hebt. Nu weet ik beter hoe ik daarmee om moet gaan.” Als voorbeeld noemden de jongens meldingen als ‘U bent geselecteerd uit 1000 mensen en mag uw prijs uitzoeken. Klik hier!’ en ‘Gefeliciteerd, u wint een gratis iPhone’. “Zulke berichtjes zijn echt nep. Het is ook goed om te controleren of het bedrijf dat je een mailtje stuurt wel echt is door de naam te googlen.”

Media
  • Mediamasters_foto