4.6.1 Externen: Jeugdgezondheidszorg

Gezond opgroeien en een goede ontwikkeling is van groot belang voor kinderen. De Jeugdgezondheidszorg van GGD Twente helpt hier graag bij. Samen met de ouders/verzorgers volgen zij de ontwikkeling van het kind, vanaf de geboorte tot dat het kind 19 jaar is. De eerste vier jaren van het kind bieden zij zorg en ondersteuning aan vanuit het consultatiebureau, daarna op de school van het kind.
Aan de peutergroep van IKC Magenta is de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau gekoppeld. Zij komt met enige regelmaat de speelgroep bezoeken en kan medewerkers en ouders met tips voorzien ten aanzien van de ontwikkeling van het kind en geeft adviezen in het kader van de vroegsignalering.

In groep 2 en 7 van de basisschool en ook in het voortgezet onderwijs in klas 2 en 4 ziet een medewerker van de GGD het kind. Ze kijkt naar de lengte en het gewicht en of het kind goed kan zien en horen. Kinderen hoeven zich tijdens deze gezondheidscheck niet uit te kleden. Deze check vindt plaats op het IKC, in de vertrouwde omgeving van uw kind. JGZ vraagt ouders en school vragenlijsten in te vullen. Dit geeft een goed beeld van een kind. Op de website www.ggdtwente.nl is een informatieve film te vinden hoe een gezondheidscheck gaat. Uit deze onderzoeken kunnen adviezen voor het IKC en ouders volgen.
Voor ons is de samenwerking met JGZ heel belangrijk en waardevol. Wij hebben daarom regelmatig contact met de jeugdarts/jeugdverpleegkundige en ze nemen deel aan een zorgoverleg (SOT). Zij zijn voor ons een vast aanspreekpunt voor vragen over bijvoorbeeld ontwikkeling en verzuim van kinderen.