8.3 Praktische punten ‘van A tot Z’ voor het onderwijs

Afspraken onder schooltijd

Wij willen u vragen om afspraken met de dokter, tandarts en specialisten buiten schooltijd te regelen. Het is niet toegestaan om therapieën (dyslexie instituut, sociaal emotionele trainingen e.d.) door andere instanties onder schooltijd te laten verzorgen, tenzij dit op advies van Magenta gebeurt en in het IKC plaatsvindt.

Bewegingsonderwijs

Voor de groepen die les hebben in de sporthal (3 t/m 8) geldt de regel dat na afloop van de les wordt gedoucht, m.u.v. groep 3. Hiervan kan in bijzondere gevallen worden afgeweken, in overleg met de leerkracht. Deze afspraak dient zowel een opvoedkundig als hygiënisch doel. Naast sportkleding hebben de leerlingen dus ook een handdoek en slippers nodig bij deze les.

Cubahof

De werkgroep Culturele vorming Basisonderwijs Hof van Twente verzorgt elk jaar een gevarieerd aanbod van activiteiten. Toneel, dans, muziek, film en kennismaking met een schrijver worden afwisselend onder de aandacht gebracht.

Inzamelen

Jaarlijks nemen wij deel aan, of organiseren wij zelf, verschillende projecten. Enkele projecten lopen meerdere jaren door, zoals:

Batterij- inzameling

In het IKC staan batterijenbakken. Deze bakken komen van het Stibat (Stichting Batterijen) en is onderdeel van het project “Lege batterijen”. Ook met deze actie leveren we een bijdrage aan een beter milieu en door het verzamelen van deze lege consumptiebatterijen (niet zwaarder dan 1 kg) spaart Magenta voor gratis schoolartikelen uit een speciale catalogus.

Kleding inzamelingsactie

Twee keer per jaar kunt u bij Magenta oude kleding, beddengoed en/of gordijnen inleveren. De inzamelingsactie wordt verzorgd door Sam’s Kledingactie en de opbrengst komt ten goede aan ons IKC. Ouders worden via de nieuwsbrief tijdig geïnformeerd over de inzamelingsdata.

Hoofdluiscontrole

We weten dat het erg vervelend is wanneer u merkt dat uw kind deze ongewenste bezoekers heeft. Toch willen we u dringend verzoeken dit zo snel mogelijk aan de peuterleidster of de leerkracht door te geven, anders hebben we binnen de kortste keren een luizenexplosie. Na elke vakantie controleren we alle kinderen op hoofdluis. Hierbij kunnen we uw hulp goed gebruiken. Het is voor de controleurs handig als de kinderen deze dag een “makkelijk” kapsel dragen (een paardenstaart en weinig gel/haarlak etc.). Daarnaast blijft het raadzaam om uw kind(eren) regelmatig thuis op hoofdluis te controleren!

Gevonden voorwerpen

Wanneer uw kind iets is verloren, kunt u bij de conciërge vragen naar de bak met gevonden voorwerpen. Twee keer per jaar ruimen we die kast leeg, voor de kerst- en zomervakantie.

Goede Doelen

Een keer per jaar zal er een actie gehouden worden voor een goed doel waarbij we proberen geld binnen te halen voor dat bepaalde doel. Een commissie zal dit goede doel bepalen. In de nieuwsbrief leest u hier meer over.

Kleding

Voor groep 1 en 2 vragen we gymschoenen/balletschoenen zonder gladde zool, zonder veters en voorzien van een naam. Binnen Magenta hebben we geen specifieke kledingvoorschriften. Wel kan aan kinderen die kleding met provocerende tekst of afbeeldingen dragen, gevraagd worden om iets anders aan te trekken.

Mediatheek / bibliotheek

 IKC Magenta en Bibliotheek Hof van Twente slaan de handen ineen voor kwaliteitsverbetering binnen het onderwijs! We noemen het: de Bibliotheek op school.

De Bibliotheek op school richt zich op het vergroten van leesplezier, het stimuleren van de taalontwikkeling en het verbeteren van informatievaardigheden van leerlingen. Door een gezamenlijke strategie en bewezen bibliotheekprogramma’s te benutten, wordt elke school omgevormd tot een nog betere lees- en mediaomgeving. Een omgeving waarin lezen volop de ruimte krijgt en waar aantoonbaar betere resultaten worden geboekt.

Wat betekent dit voor de school van uw kind?

Binnen de aanpak van de Bibliotheek op school bouwen bibliotheek en school samen aan een leesomgeving waarin onderstaande onderdelen een vaste plek krijgen:

De schoolbibliotheek
Een professioneel ingerichte schoolbibliotheek voor groep 1-8. Deze schoolbibliotheek bevat nieuwe boeken van Bibliotheek Hof van Twente en de eigen boeken van school.
Gratis lidmaatschap
Uw kind wordt lid van de Bibliotheek op school. Hij/zij leent hiermee in de schoolbibliotheek en kan, met uw bestemming, terecht in alle vestigingen van Bibliotheek Hof van Twente.
Vergroting van de deskundigheid
De leescoördinator van de school stelt samen met een leesconsulent van de Bibliotheek het leesbeleid vast en voert dit uit. De leenconsulent van Bibliotheek Hof van Twente helpt op school bij het versterken van alle leesbevorderingsactiviteiten.
Onderzoek met de leesmonitor
Elk jaar doet de school mee aan een monitor. Deze monitor meet het leengedrag en de leesbeleving van uw kind en meet de leescultuur op en thuis. De resultaten helpen de school om goede leesdoelen te bepalen en helpen de bibliotheek bij het samenstellen van de boekencollectie.

Schoolreizen en –kamp

Ieder schooljaar wordt er voor elke groep een schoolreisje georganiseerd. 
De schoolreisbestemming wordt in de loop van het schooljaar door het team vastgesteld. Dan wordt ook bepaald wat de kosten zijn. We proberen die kosten zoveel mogelijk te beperken.
Voor de hoogste groepen wordt een meerdaags schoolkamp georganiseerd. De kosten hiervan bedragen afhankelijk van duur en bestemming tussen €70,00 en €100,00. 

Schoolzwemmen

Wanneer het weer het toelaat, kan in de zomermaanden één keer per week gebruik gemaakt worden van het zwembad voor schoolzwemmen. Na de zomervakantie gaan de groepen 4 t/m 8 zwemmen. In de periode voor de zomervakantie doet ook groep 3 mee. U kunt ervan uitgaan dat het zwemmen doorgaat, tenzij u van de leerkracht bericht krijgt dat het niet doorgaat.
Gedurende de openingsperiode van het zwembad moeten de leerlingen op de dag dat er schoolzwemmen op het rooster staat, hun zwemspullen (zwembroek of –pak, handdoek en slippers) meenemen.

Verjaardagen van meesters en juffen

Elk schooljaar vieren we de verjaardagen van de meesters en juffen op één dag; de ‘Meester- en Juffendag’. Deze feestdag wordt door de medewerkers georganiseerd in overleg met de kinderraad.