4.4.2 Voortgezet Onderwijs: Begeleiding van leerlingen naar het VO

In de periode dat een leerling bij ons op IKC Magenta zit, worden gegevens betreffende de ontwikkeling van die leerling verzameld in het dossier. Tijdens de leerlingbespreking (meerdere keren per jaar) en bij de overdracht van de groep (aan het einde van het schooljaar) komen deze gegevens steeds aan de orde. Met behulp van het leerlingvolgsysteem signaleren de groepsleerkracht en de Zorg- en Kwaliteit Coördinator onderwijsbehoeften waar, wanneer nodig, specifieke hulp voor wordt gegeven. Aan het eind van groep 7 wordt een indicatie bepaald op het voorlopig advies of eventuele vervroegd uitstromen. Dit wordt in gesprek met leerling en ouders besproken. Tijdens de eerste helft van het laatste schooljaar ontstaat een afgerond beeld van de leerlingen. In de herfst kan, indien nodig, een nieuw, aangepast advies worden gegeven voor de keuze van het voortgezet onderwijs. In februari zal het definitieve advies worden opgesteld door de leerkracht, Zorg- en Kwaliteits Coördinator en directie.

Vervolgens worden de adviezen in een persoonlijk gesprek met de ouders besproken. Dit gebeurt voor de uitslag van de Eindtoets. Deze wordt pas in april afgenomen. Na de uitslag van de Eindtoets heeft school de mogelijkheid om het advies te heroverwegen en alleen naar boven bij te stellen.

Dit is in ontwikkeling aangezien vanaf schooljaar 2023-2024 landelijk de Doorstroomtoets wordt ingezet.

De scholen voor voortgezet onderwijs moeten de adviezen van de basisschool overnemen. Zij vinden dit ook van belang, omdat de leerkrachten van de basisschool ook informatie kunnen geven over werkhouding, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen e.d. van de leerling. Doorgaans komen advies en toets-uitslag met elkaar overeen. In het kader van de nazorg onderhoudt onze school contacten met de scholen voor voortgezet onderwijs. Elk jaar ontvangen we van de betrokken VO-scholen een schriftelijke overdracht, zowel over het advies van onze schoolverlaters als over onze oud-leerlingen. Zo blijven wij op de hoogte hoe het onze oud-leerlingen vergaat in het voortgezet onderwijs. 
In de loop van het schooljaar kunnen de leerlingen van groep 8 - vaak samen met de ouders - de verschillende vormen van voortgezet onderwijs bezoeken. De uitnodigingen voor de “Open Huis” dagen worden via onze school meegegeven. Daarnaast krijgt u via school ook een aantal brochures, die erop gericht zijn de ouders zo goed mogelijk te informeren om uiteindelijk een goede keuze te maken.