5.1 Functies binnen het team van IKC Magenta

Het team bestaat uit:


Pedagogisch medewerkers
Wij hechten veel waarde aan goed en gekwalificeerd personeel op de peuteropvang van IKC Magenta. Gekwalificeerd in de zin van opleiding en ervaring, maar ook goed in de zin van enthousiast en gemotiveerd. Ouders mogen verwachten dat de peuters op een deskundige en vriendelijke wijze worden begeleid en ondersteund. De functie van pedagogisch medewerker is een verantwoordelijke en veelomvattende functie. Alle taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van medewerkers zijn vastgelegd in een functieomschrijving behorende bij de CAO Kinderopvang. 

Manager opvang

Pedagogisch medewerkers worden in de uitvoering van hun werkzaamheden ondersteund door een manager. Zij heeft de taak de medewerkers in de groep te ondersteunen door als laagdrempelige vraagbaak te fungeren. Zij zal, gevraagd en ongevraagd, meekijken tijdens het groepsgebeuren en adviezen geven. Daarnaast organiseert zij jaarlijks teamvergaderingen waarin het groepsgebeuren besproken wordt en er kind besprekingen zijn.

De groepsleerkracht

In een tijd waarin deeltijdwerken sterk gestimuleerd en ook gepraktiseerd wordt, is het niet meer mogelijk de organisatie zo in te richten dat iedere klas één vaste leerkracht heeft. Op Magenta hebben we basisgroepen die vaak begeleid worden door twee parttime leerkrachten of een fulltime leerkracht. De leerkrachten die aan dezelfde groep lesgeven, dragen ook gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor de groep.
Het is de taak van de leerkracht om de leerlingen op zo’n manier te begeleiden, dat zij vertrouwen krijgen in hun eigen kunnen. Zelfvertrouwen is een onmisbare basis voor zelfstandigheid. De leerkracht doet dat o.a. door duidelijk en consequent te zijn, door eenvoudige en duidelijke regels en afspraken te hanteren en met de leerling van tevoren doelen af te spreken. Belonen en complimenteren zijn instrumenten die bij voorkeur worden gehanteerd. De leerkracht geeft ook duidelijk aan wanneer een kind hulp kan vragen en wanneer een leerkracht even geen tijd heeft om te helpen, omdat instructie gegeven wordt aan andere leerlingen.

Directie | Bouwcoördinatoren | IB 

Hoewel we prioriteit geven aan kleine groepen en zo weinig mogelijk wisseling van leerkrachten, wordt een deel van de beschikbare formatie ook voor andere taken aangewend.
In de eerste plaats; taakrealisatie voor de directie. De directeur is op alle dagen op Magenta aanwezig. Er zijn ook een onderbouwcoördinator en bovenbouwcoördinator aanwezig, beiden zijn 1 tot 2 dagen vrij geroosterd. Daarnaast is ook de interne begeleider (IB) gedurende 4 dagdelen per week vrij geroosterd voor de coördinatie van de leerlingenzorg.

Overige functies 

Een aantal leerkrachten zijn enkele uren per week vrij geroosterd om zich bezig te houden met bijv. de taak van ICT-er; de deskundige en coördinator op het gebied van computers en ICT. Verder zijn er enkele leerkrachten gespecialiseerd in het geven van muziek en het geven van Engelse lessen en de inzet van wetenschap en techniek in ons onderwijs. 

Conciërge 
Er zijn 2 conciërges werkzaam binnen IKC Magenta. Zij ondersteunen het personeel met organisatorische en pedagogische taken.