2.4 Rots & Water

Rots en Water is een psycho-fysieke training. Dat wil zeggen dat vanuit een fysieke invalshoek (bewegen, voelen, ervaren met je lijf), mentale en sociale vaardigheden worden aangereikt en verworven. Leren door ervaren en doen in combinatie met leren door denken en verwoorden zijn hierin heel belangrijk. De kracht van het programma ligt in het ervaren. Rots en Water is ervaringsleren, werkelijk doen en voelen wat er gebeurt. Door praktische oefeningen leren ze wat hun sterke en minder sterke punten zijn. De kinderen gaan bijvoorbeeld ervaren en voelen hoe sterk ze eigenlijk zijn. Daarna kan en durft het kind zijn of haar kracht op een goede manier te gebruiken. Tijdens de les is er veel ruimte voor reflectiemomenten zodat de oefeningen meerwaarde krijgen. Bij jonge kinderen maken we daarvoor veel gebruik van verhaaltjes en fantasie. 

Rots en Water zijn twee kwaliteiten:

 Rots =  Weten wie je bent  Water =  Vriendschap
   Weten wat je wilt    Verbondenheid
   Weten wat je doet    Communicatie

Elke groep krijgt meerdere keren per schooljaar een inhoudelijke les Rots & Water. De lessen worden afwisselend gegeven door de Rots & Watertrainer en door de eigen leerkracht. Rots & Water werkt vanuit de volgende 10 thema’s:

 1.  Gronden/centreren en focussen   6.   Rots en water communicatie
 2.  Ademkracht   7.   Lichaamstaal en jezelf laten zien
 3.  Rotshouding versus Waterhouding   8.   Lichaamservaring, grenzen
 4.  Voor jezelf en de ander opkomen   9.   Empathie, emoties, pesten
 5.  Vertrouwen en eigen keuzes maken 10.   Samenwerken

Het Rots en Water programma toont in alle facetten, in doelstelling en werkwijze, het enorme belang van spel, sport en bewegen, en van goed bewegingsonderwijs. Meer dan ooit hebben kinderen hulp nodig bij de ontwikkeling van sociale competenties die het mogelijk maken met anderen samen te spelen, samen te werken en samen te leren. Ons onderwijs kijkt verder dan taal en rekenen, competitie en het aanleren van motorische vaardigheden maar wil oog hebben voor het kind zoals het kind is, de mens die het kan worden. Kinderen moeten begeleid worden in het aangaan van betekenisvolle relaties en gecorrigeerd en geholpen worden in hun persoonlijke ontwikkeling, in het maken van weloverwogen, eigen keuzes en het vinden van een eigen weg.
Samen spelen leidt tot samen werken en tot samen leven. Als je jezelf niet kent dan begrijp je ook een ander niet en wordt het moeilijk om met die ander(en) een respectvolle relatie op te bouwen. Sociale competentie betekent dat kinderen, van jongs af aan, met elkaar leren samen te spelen. Samen spelen leidt tot samen werken en dat leidt tot samen kunnen leven-spelen, gebaseerd op duidelijke, veilige en respectvolle regels. Rots & Water sluit goed aan bij onze kernwaarden:

Ontmoet

Samenwerken is een apart thema binnen onze Rots &Water oefeningen. De kwaliteit Water staat o.a. voor: vriendschap, verbondenheid en communicatie. Belangrijke aspecten binnen het samenwerken.

Ontdek

Wie ben ik, wat kan ik, hoe ga ik om met anderen, wat kan mijn lijf, hoe pas ik Rots en Water toe in diverse situaties?

Ontwikkel

Rots & Water laat kinderen ervaren trots te zijn op zichzelf, op wat ze kunnen en wat ze doen. Dit bereiken we door de oefeningen die we gedurende het hele jaar inzetten en het erover nadenken en erover praten. Kinderen ervaren hierdoor hun eigen ontwikkeling.

Een zeer belangrijk, fundamenteel thema is het voorkomen van pesten (preventieve werking) en indien aanwezig, het aanpakken van pestgedrag binnen het IKC, in de klas en in de groep. Rots en Water is een bewezen effectieve anti pest methodiek.