8.2 Regels in en om Magenta

We vinden het heel erg belangrijk om kinderen bewust te laten zijn van de eigen verantwoordelijkheid als het gaat om de sfeer op IKC Magenta: op het plein, in de klas en met de ander. Leerkrachten maken aan het begin van ieder schooljaar met de klas, samen met de kinderen, de klassenregels. Dit om een goede start te maken en afspraken te maken zodat kinderen elkaar ook aan kunnen spreken en zodat er een fijne sfeer is. Ook Rots & Water is een belangrijk item waarbinnen wordt besproken welke regels we hanteren om de sfeer goed te houden.

Eten en drinken

De kinderen nemen binnen het onderwijs ’s morgens eten en drinken mee in een tas voor de pauzes. Veel kinderen nemen fruit of een ‘gezonde’ koek mee en sap, ranja of melk. 
Peuters hoeven niets mee te nemen van huis, zij krijgen fruit en drinken.

Gebruik mobiele communicatieapparatuur

Steeds meer kinderen nemen een mobiele telefoon of een ander mobiel communicatieapparaat (smartphone, iPods, iPads, Nintendo etc.) mee naar het IKC. Hoewel het gebruik van deze apparatuur heel leuk en leerzaam kan zijn, is het gebruik van mobiele apparatuur voor leerlingen in principe niet toegestaan onder schooltijd, tenzij de leerkracht hier expliciet om vraagt. Op het plein en binnen het gebouw is het apparaat uitgeschakeld en opgeborgen in tas of rugzak.
Overigens is IKC Magenta op geen enkele wijze verantwoordelijk voor verlies, diefstal of beschadiging van de mobiele telefoon van een kind. Dit geldt overigens ook voor andere elektronica die kinderen meenemen naar IKC Magenta (zoals MP3-spelers, iPod’s e.d.) Beter is dat kinderen deze elektronica thuislaten.

Privacy

Op Magenta gaan wij zorgvuldig om met de privacy van onze leerlingen. Dit is vastgelegd in het privacyreglement van onze school. De gegevens die over leerlingen gaan, noemen we persoonsgegevens. Wij maken alleen gebruik van persoonsgegevens als dat nodig is voor het leren en begeleiden van onze leerlingen, en voor de organisatie die daarvoor nodig is. In het privacyreglement kunt u precies lezen wat voor onze school de doelen zijn voor de registratie van persoonsgegevens. De meeste gegevens ontvangen wij van ouders (zoals bij de inschrijving op onze school). Daarnaast registreren leerkrachten en ondersteunend personeel van onze school gegevens over onze leerlingen, bijvoorbeeld beoordelingen en notities. Soms worden er bijzondere persoonsgegevens geregistreerd als dat nodig voor de juiste begeleiding van een leerling, zoals medische gegevens (denk aan dyslexie of ADHD). In verband met de identiteit van onze school, willen wij graag de geloofsovertuiging registreren zodat wij daar – zo mogelijk – tijdens het onderwijs rekening mee kunnen houden, maar het geven van deze informatie aan de school is niet verplicht.
De leerlinggegevens en de vorderingen van de leerlingen worden opgeslagen in ons (digitale) administratiesysteem Parnassys. Dit programma is beveiligd en toegang tot die gegevens is beperkt tot medewerkers van onze school. Tijdens de lessen maken wij gebruik van een aantal digitale leermiddelen. Hiervoor is een beperkte set met persoonsgegevens nodig om bijvoorbeeld een leerling te kunnen identificeren als die inlogt. Wij hebben met deze leveranciers duidelijke afspraken gemaakt over de gegevens die ze van ons krijgen. De leverancier mag de leerlinggegevens alleen gebruiken als wij daar toestemming voor geven, zodat misbruik van die informatie door de leverancier wordt voorkomen. In geval van uitwisseling van leerlinggegevens met andere externe organisaties, wordt daar vooraf toestemming gevraagd aan de ouders, tenzij die uitwisseling verplicht is op grond van de wet.
Ouders hebben het recht om de gegevens van en over hun kind(eren) in te zien. Als de gegevens niet kloppen, moet de informatie gecorrigeerd worden. Als de gegevens die zijn opgeslagen niet meer relevant zijn voor de school, mag u vragen die specifieke gegevens te laten verwijderen.
Voor het gebruik van foto’s en video-opnames van leerlingen op bijvoorbeeld de website van de school of in de nieuwsbrief, vragen wij vooraf uw toestemming. Ouders mogen altijd besluiten om die toestemming niet te geven, of om eerder gegeven instemming in te trekken. Als u toestemming heeft gegeven, blijven wij natuurlijk zorgvuldig met de foto’s omgaan en wegen wij per keer af of het verstandig is een foto te plaatsen. Voor vragen over het privacy-beleid van de school kunt u terecht bij de leerkracht van uw kind, of bij de directie. De Kinderopvang heeft haar eigen protocol op de website aangegeven.

Rookverbod

In onze gebouwen en onze pleinen geldt een rookverbod voor iedereen, op elk tijdstip.

Verantwoordelijk zijn ... ja of nee?

Opvang en onderwijs hebben beide een collectieve verzekering afgesloten. Alle activiteiten die binnen het IKC worden georganiseerd zijn daardoor gedekt. Wij hopen hiermee zoveel mogelijk risico uit te sluiten die kinderen en/of begeleiders bij IKC activiteiten kunnen overkomen. De verzekering dekt de aan het kind, ouder, leerkracht of begeleider zelf overkomen schade. Deze verzekering is geen W.A.-verzekering, maar een ongevallenverzekering. Aan derden toegebrachte schade, alsmede materiële schade wordt niet vergoed. Het mag als bekend worden verondersteld dat in geval van een gebeurtenis verzekeringsmaatschappijen eventuele schade in eerste instantie zullen proberen te verhalen op de particuliere aansprakelijkheidsverzekering van de “tegenpartij”.

Verjaardagen

Als uw kind jarig is, mag hij of zij uiteraard trakteren. Graag een gezonde traktatie! Op internet en in boeken zijn veel leuke ideeën te vinden. Het is de bedoeling de kinderen geen dure traktaties mee te geven. Wanneer alle kinderen een kleine traktatie geven, hoeft geen enkel kind daardoor buiten de boot te vallen.
Om teleurstellingen te voorkomen, willen we graag dat uitnodigingen voor verjaardagsfeestjes na schooltijd uitgedeeld worden.

Ziek

Wanneer uw kind ziek is of later naar de groep komt, wilt u dat dan tussen 8.00 en 8.20 uur telefonisch of via Klasbord aan ons laten weten? Ook als er bijv. niet gezwommen of gesport mag worden, moeten we dit weten.

Schoolpleinregels

Met de volgende afspraken hopen we er in de pauzes een leuke tijd van te maken op IKC Magenta.

Er lopen altijd twee leerkrachten pleinwacht volgens een vast rooster. De pleinwacht is herkenbaar aan een geel (KIVA) hesje en ze verspreiden zich over het plein.

Kinderen mogen alleen naar binnen met toestemming van de pleinwacht. Het naar de wc gaan doen we zoveel mogelijk buiten de pauzes om. Voor kleuters geldt dat ze altijd naar de wc mogen.

Stokken en stenen horen bij dit schoolplein, maar laten we lekker liggen.

De ‘luwe’ zone tussen de twee hekjes wordt niet gebruikt in de pauzes.

Het gebruik van mobiele telefoons is niet toegestaan op ons schoolplein in de pauzes.

Het voetbalveld wordt gebruikt volgens een vast rooster. Andere groepen of kinderen voetballen dan ook niet mee. Wordt het voetbalveld niet gebruikt door een groep, dan blijft het veld op dat moment leeg. Op ander plekken wordt dan ook niet gevoetbald.

Kinderen spelen voornamelijk met kinderen uit hun eigen bouw. Natuurlijk mogen jonge en oudere kinderen ook samen spelen, maar dit moet wel in balans blijven en oudere kinderen moeten zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie.

De picknicktafels worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn. Dus we zitten alleen aan de bankjes.

We lopen op de paden en niet door de tuin.

De kleuters spelen niet bij de wadi’s zodra hier water in zit. Voor de andere groepen geldt dat het hun eigen verantwoordelijkheid is.

We blijven van elkaar af in de pauzes. Natuurlijk mogen tikspelen wel.

Is er een incident, dan ga je altijd naar een pleinwacht. Deze besluit dan de vervolgstap en beslist of er een leerkracht bij moet komen of niet. Deze kan ook beslissen dat je een time out krijgt. De time out plek is het bankje voor het kantoor van de conciërges.
De pleinwacht meldt de kinderen die een time out hebben gekregen altijd bij de juiste leerkracht. Vindt er een incident plaats waarbij er meer nodig is dan een time out, dan gaat de pleinwacht samen met de betreffende leerling(en) naar binnen om deze over te dragen aan een leerkracht. De pleinwacht dient dan even te worden overgenomen.

Het klimmen in de klimbomen is toegestaan tot aan de gemarkeerde plekken.

Er wordt niet gefietst op het schoolplein.