4.9.2 Overig: Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Op 1 juli 2013 is de Wet Meldcode ingevoerd. Deze stelt organisaties, zoals Stichting Brigantijn, verplicht om te werken met een meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Het doel van de wet is dat er sneller ingegrepen wordt bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. Geweld, verwaarlozing, misbruik en emotionele onveiligheid kunnen jaren aanhouden. Eerder geweld is de belangrijkste voorspeller voor toekomstig geweld! Een gebeurtenis van huiselijk geweld en/of kindermishandeling is vrijwel nooit een incident dat op zichzelf staat.

Het protocol ‘Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling’ van Stichting Brigantijn is gebaseerd op drie pijlers: Meldnormen, Situaties van Onveiligheid en de Afwegingsvragen. Het biedt daarnaast een concreet stappenplan hoe te handelen bij een vermoeden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Het doel van het protocol is het bespreekbaar maken van vermoedens van bovenstaande situaties en signalen aankaarten bij de verantwoordelijke instanties voor eventuele verdere hulpverlening, zodat er een einde komt aan de bedreigende situatie waarin het kind verkeert.

Binnen Brigantijn heeft iedere school een eigen aandachtsfunctionaris scholen (dit zijn de kwaliteitscoördinatoren). Bij het doorlopen van de stappen spelen de aandachtsfunctionarissen vanuit de een belangrijke rol. Naast dat elke school een aandachtsfunctionaris heeft zijn de orthopedagogen Erika Kornet en Simone de Heer, die bovenschools werken, indirecte aandachtsfunctionaris.